Home » Naar de tandarts » Betalen bij de tandarts

OCMW Gent

OCMW Gent: medische kaart

Het OCMW in Gent verleent dit recht op medische zorg door het verstrekken van een Medische kaart.

Waar een Medische kaart aanvragen?
Themawerking Gezondheidszorg/Medische kaart.
Offerlaan 6
9000 Gent
tel: Onthaal Campus Prins Filip 09 266 93 07
e-mail: onthaal.gezondheidszorg@ocmwgent.be.

Recht op een medische kaart?

Een maatschappelijk werker gaat na of aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De persoon verblijft onwettig in België (bijvoorbeeld asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn, clandestiene vreemdelingen).
  • Hij/zij woont en verblijft in Gent.
  • Hij/zij heeft onvoldoende financiële middelen.
  • Hij/zij ondertekent bij het sociaal onderzoek een ‘verklaring op eer’.

 Als blijkt dat de persoon recht heeft op een Medische kaart, dan krijgt hij onmiddellijk een voorlopige Medische kaart. Hiermee kunnen de meest dringende zorgen al uitgevoerd worden.

Om de voorlopige Medische kaart te vervangen door een kaart van drie maanden, maakt de maatschappelijk werker met een afspraak om thuis langs te komen voor een sociaal onderzoek. Tijdens het huisbezoek geeft de maatschappelijk werker alle uitleg over de Medische kaart. Hij/zij bevraagt en onderzoekt ook de verblijfs- en woonsituatie, uw financiële situatie (inkomsten en uitgaven) en uw gezinssamenstelling.

Na het sociaal onderzoek maakt de maatschappelijk werker een verslag op om u al dan niet een Medische kaart te geven. Dit verslag wordt dan voorgelegd aan het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. Dit zijn mensen die over onder andere de Medische kaart een OCMW-beslissing nemen.

Bij iedere afspraak bij de tandarts moet de medische kaart getoond worden. De tandarts moet na de behandeling het aanvraagformulier voor de betaling van de kosten invullen en laten handtekenen door de patiënt. Dit formulier moet dan binnen de 30 dagen samen met het getuigschrift naar het OCMW opgestuurd worden. Formulieren kunnen verkregen worden bij de Themawerking Gezondheidszorg van het OCMW Gent.

Wat wordt er betaald?

De behandelingen die betaald worden door middel van een medische kaart zijn diegene die binnen de nomenclatuur vallen.

- tot de 18de verjaardag

wordt betaald: preventie, controles, RX-foto's, vullingen, wortelkanaalbehandelingen, tanden verwijderen,...

wordt niet betaald: orthodontische behandeling (beugel, blokjes), kronen, tanden bleken,...

- vanaf de 18de verjaardag

wordt betaald: preventie, controles, RX-foto's, reinigingen, vullingen, wortelkanaalbehandelingen, tanden verwijderen vanaf de leeftijd van 53 jaar (!), uitneembare protheses tot 50 jaar.

wordt niet betaald: tanden verwijderen 18-53 jaar (!), tanden bleken, orthodontische behandeling, uitneembare protheses tot de leeftijd van 50 jaar.

 

 


<< Terug