Home » Over de mond » De gezonde mond

0-6 jaar

Het melkgebit

De eerste melktand breekt door op de leeftijd van ongeveer 6 maand en dit gebeurt meestal eerst in de onderkaak. Let wel, we spreken hier over de ‘gemiddelde’ doorbraaktijd. Wanneer de eerste melktand enkele weken langer op zich laat wachten of juist eerder doorbreekt, is dit geen enkel probleem.

Rond de leeftijd van twee jaar beschikt het kind normaal gezien over een volledig melkgebit, bestaande uit 20 melktanden (zie foto onder). Deze tanden worden melktanden genoemd omwille van hun zeer witte kleur. Ook binnen in de melktanden zitten bloedvaatjes en zenuwvezels die we tandpulpa noemen (zie verder), die door veel mensen veralgemeend wordt tot ‘de tandzenuw’. Het poetsen van de melktanden is dan ook belangrijk om pijn en infectie te vermijden, maar het behouden van melktanden is ook belangrijk om problemen met de tandstand van het volwassen gebit tegen te gaan. Vanaf de leeftijd van twee jaar is het dan ook zeker aangewezen om bij de tandarts op controle te gaan, maar eigenlijk kan dit zelfs al vanaf de doorbraak van de eerste melktanden. Vaak zal deze eerste afspraak enkel maar bestaan uit een korte controle, en dat is ook zeer goed! Wanneer de tandarts enkel maar hoeft te kijken, zal het kind heel makkelijk wennen aan de tandarts en helemaal geen schrik ontwikkelen. En als dan toch eens een behandeling moet worden uitgevoerd, heeft de tandarts al voldoende vertrouwen kunnen opbouwen bij het kind. Bovendien zal de behandeling veel eenvoudiger en zonder pijnervaring zijn, aangezien de tandarts het probleem al heel vroeg kan ontdekken.

Wanneer we echter wachten om voor de eerste keer naar de tandarts te gaan tot het kind tandpijn heeft en de tandarts dus effectief een (lastige) behandeling moet uitvoeren, houdt het kind alleen maar nare herinneringen over aan de tandarts, en dat is een moeilijke start!

Melktanden hebben ook een wortel -de melkkiezen zelfs twee of drie- die meestal een heel stuk langer is dan de tandkroon die we zien in de mond. Nochtans, wanneer we uitgevallen melktanden bekijken, lijken deze helemaal geen wortel te hebben. Dit is gemakkelijk te verklaren. Wanneer de volwassen tand begint door te breken, zet deze een proces in gang, waarbij de wortel van de melktand als het ware wordt “opgegeten”. Dit noemen we resorptie (zie foto onder). Door deze resorptie wordt de wortel van de melktand steeds verder afgebroken, tot hij niet meer voldoende vastzit in het kaakbeen en uitvalt. Het kan dus ook helemaal geen kwaad om aan een losstaande melktand te wiebelen.

 

Aangezien het de blijvende tand is die deze resorptie mee veroorzaakt, is het logisch dat deze volwassen tand vrij snel na het uitvallen van de melktand aan het oppervlak verschijnt. Maar wanneer door een genetische ‘fout’ één of meerdere blijvende tanden ontbreken, zal de melktand in de meeste gevallen niet geresorbeerd worden en blijven staan. Om deze reden kan het dus gebeuren dat volwassenen ook op latere leeftijd nog steeds enkele melktanden hebben.


<< Terug