Home » Over de mond » Tandpijn

Waarom heb ik tandpijn?

1. Cariës (gaatjes)

Wanneer een gaatje groter wordt komt het steeds dichter bij de tandzenuw (pulpa). In dit stadium kan je pijn ervaren bij het drinken van koude of warme dranken, of bij het eten van zoetigheden. De tandzenuw wordt geprikkeld, maar er is nog geen spontane pijn.

  • De tandarts zal het gaatje proper maken en vullen (minstens een half uur werk).
Een gaatje begint steeds klein.

 

2. Tandzenuwpijn (pulpitis)

Vanaf het moment dat er last is van hevige spontane pijn, of pijn 's nachts is de zenuw ontstoken. Dit noemen we pulpitis. Op dit moment is de cariës zodanig groot geworden dat de bacteriën een hevige reactie veroorzaken in de tandzenuw. De pijn is kloppend en hevig, en wordt erger bij koude of warmte.

  • De tandarts zal de ontstoken zenuw moeten weghalen. Een ontzenuwing (wortelkanaalbehandeling) én een vulling moeten gebeuren (samen vaak anderhalf uur werk!).

3. Afgestorven tandzenuw (necrose)

Even geen pijn? Als je in tussentijd niet bij een tandarts terecht kunt voor een ontzenuwing, gaat de tandzenuw in kwestie langzaam afsterven. Dit proces heet necrose. Het kan zijn dat je nu even geen pijn hebt.

Nog steeds pijn? Opnieuw pijn?  Door het afsterven van de zenuw gaat er zich een ontstekingsreactie voordoen aan de worteltop van de tand. Dit wordt apicale parodontitis genoemd, en is een ontsteking in het kaakbot. Het doet vooral pijn als je bijt of op de tand tikt.

  • Er moet een wortelkanaalbehandeling gebeuren (ontzenuwing) waarbij de tand aan de binnenkant wordt proper gemaakt. De botontsteking kan dan genezen (vaak anderhalf uur werk!)

4. Abces

Wanneer een heleboel bacteriën doorheen de wortelkanalen naar het kaakbot zijn gemigreerd kan je een enorme infectie krijgen. Er wordt een heleboel etter gemaakt door het lichaam als reactie op de infectie. Dat kan gepaard gaan met een enorme zwelling en hevige pijn in het aangezicht.   

  • Als de zwelling zeer uitgebreid is kan het nodig zijn om een kuur antibiotica te nemen.
  • Als de tand nog te redden valt zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren om alle bacteriën te verwijderen. Dit gebeurt meestal gespreid over twee afspraken.
  • Indien de ontsteking te uitgebreid is zal het misschien nodig zijn de tand te verwijderen.

<< Terug