Home » Preventie

Hoe poets ik mijn tanden?

Ondanks het feit dat infectieziektes als tandbederf en parodontale ontsteking wereldwijd zeer veel voorkomen, zijn de meeste aandoeningen in de mond nagenoeg volledig te voorkomen door een goed uitgevoerde preventie. Deze preventie steunt op drie belangrijke pijlers: goede mondhygiëne, gezonde voedingsgewoonten en regelmatig tandartsbezoek

Poetsen?

1. De Tanden
De tandenborstel wordt in een hoek van 45° schuin op de tandvleesrand geplaatst. Zonder al te veel kracht uit te oefenen ga je dan circulaire bewegingen maken. Het is zeer belangrijk de tandvleesrand goed mee te poetsen, hier blijft de meeste tandplak zitten.
Een goede tandenborstel heeft zachte of medium-zachte haartjes en is niet te groot. Probeer een bepaalde systematiek in het poetsen te steken, om te voorkomen dat bepaalde zones vergeten worden.

 

Wat met een elektrische tandenborstel?
Het is gemakkelijker om goed te poetsen met een elektrische tandenborstel, daarom wordt deze zeker aangeraden. Ook de functie waarmee overdruk wordt gedetecteerd kan zeer nuttig zijn om poetstrauma's te voorkomen. Een manuele tandenborstel wordt evenwel zeker niet afgeraden! Indien het je lukt om goed te poetsen met een gewone tandenborstel is dit even goed.
De poetstechniek van een elektrische tandenborstel is verschillend dan met een manuele (gewone) tandenborstel. Hierbij ga je het kopje van de tandenborstel op het tandoppervlak plaatsen en een paar seconden laten zitten. Zo kan je de rotaties hun werk laten doen. Extra schurende bewegingen moet je niet maken, dat maakt het zelfs minder effectief!

Tip: Met een versleten tandenborstel kan je niet poetsen. Van zodra je merkt dat de haartjes een klein beetje uitwaaieren is het tijd om een nieuwe te kopen. Minstens om de drie maanden moet de tandenborstel vervangen worden.

Pas op! Poets niet te hard, om slijtage aan de tandhalzen en teruggetrokken tandvlees te vermijden. Tandplak wordt beter verwijderd als je zachtjes duwt bij het poetsen.

2. De tussenvlakken
Tandzijde. Vanaf de leeftijd van 12 jaar zouden de jongeren ook hun tussenvlakken moeten poetsen. Op dit moment zijn alle melktanden gewisseld en staan de definitieve tanden dicht bij elkaar in de tandenrij. Hiertussen geraak je niet met een tandenborstel (ook niet met een elektrische)! Er wordt aangeraden om eenmaal per dag te flossen met tandzijde. 

 

Interdentaalborstel. Als het tandvlees wat teruggetrokken is kan het zijn dat er voldoende ruimte tussen de tanden ontstaat om te poetsen met ragertjes of interdentaalborstels. Deze borsteltjes bestaan in verschillende vormen en maten, naargelang de ruimte tussen te tanden. De tandarts kan je hiermee helpen om de juiste uit te kiezen. Met deze interdentaalborsteltjes wordt eenmaal per dag gepoetst, na het gewone tandenpoetsen, al dan niet met tandpasta. De ragertjes zijn geen wegwerp borsteltjes, je kan ze een aantal keer na elkaar gebruiken. Wanneer je merkt dat ze versleten of vuil worden is het tijd om een nieuwe te nemen.

   

Tandenstoker. Het is ook mogelijk de tussenvlakken te poetsen met tandenstokers. Hierbij bedoelen we absoluut geen kaasprikkers, hiermee ga je kwetsuren toebrengen aan het tandvlees. Kaasprikkers zijn rond in doorsnede, tandenstokers, speciaal hiervoor gemaakt, zijn driehoekig met een rechte basis. Ze passen dus perfect in de driehoekige ruimte tussen de tanden. Ze zijn eveneens gemaakt van poreus hout, dat zacht wordt in contact met speeksel.